Το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου ολοκλήρωσε με επιτυχία το έργο «Γαστρονομικός και Πολιτιστικός Τουρισμός» , το οποίο περιλάμβανε τη διεξαγωγή τριών εκπαιδευτικών σεμιναρίων “Αρχή και ρίζα παντός αγαθού η της γαστρός ηδονή”, την οργάνωση εκπαιδευτικού ταξιδíου και τη δημιουργία εκπαιδευτικών βίντεο σχετικά με τη γαστρονομία και τον πολιτιστικό τουρισμό.
Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν στη Σύρο, τη Σίφνο και την Άνδρο, με κύριο στόχο την επιμόρφωση επαγγελματιών και εργαζομένων στον τομέα της εστίασης και του τουρισμού. Επιπλέον, οργανώθηκε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στη Μύκονο, το οποίο ενίσχυσε τις γνώσεις και τις εμπειρίες των συμμετεχόντων σχετικά με την τοπική γαστρονομία και τον πολιτισμό του νησιού.
Σύρος
Το πρώτο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο Ηλιοβασίλεμα, στο Γαλησσά της Σύρου, από τις 20 έως τις 22 Μαρτίου 2024. Υπεύθυνος εκπαίδευσης ήταν ο καταξιωμένος Chef Κώστας Μπουγιούρης. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενότητες σχετικά με τις βασικές έννοιες και τα στοιχεία του Γαστρονομικού και Πολιτιστικού τουρισμού, την επιχειρηματικότητα στον τομέα, την προσέλκυση πελατών, τις καλές πρακτικές από άλλες περιοχές και χώρες, καθώς και τις πιστοποιήσεις και τα ειδικά σήματα.
Σίφνος
Το δεύτερο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου Μαριάνθη Σίμου, από τις 27 έως τις 29 Μαρτίου 2024, με υπεύθυνο εκπαίδευσης τον γνωστό Chef Κωνσταντίνο Βασάλο. Οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν τις γνώσεις τους στις ίδιες θεματικές ενότητες όπως στο σεμινάριο της Σύρου, αλλά με ιδιαίτερη έμφαση στις τοπικές ιδιαιτερότητες της Σίφνου. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν με την προετοιμασία και το δημιουργία τοπικών εδεσμάτων, ενώ παρουσιάστηκαν και νέες τεχνικές μαγειρικής που συνδύαζαν παραδοσιακές μεθόδους με σύγχρονες προσεγγίσεις.
Άνδρος
Το τρίτο σεμινάριο έλαβε χώρα στο εστιατόριο SEA SATIN NINO, στον Όρμο Κορθίου της Άνδρου, από τις 18 έως τις 20 Νοεμβρίου 2024, με υπεύθυνο εκπαίδευσης τον γνωστό Chef Κώστα Μπουγιούρη. Οι συμμετέχοντες εξερεύνησαν τις ίδιες θεματικές ενότητες όπως στα προηγούμενα σεμινάρια, με ιδιαίτερη έμφαση στις τοπικές ιδιαιτερότητες της Άνδρου. Επιπλέον, συζητήθηκαν οι συνέργειες των επιχειρηματιών για την προώθηση και ανάπτυξη του γαστρονομικού και πολιτιστικού τουρισμού στο νησί της Άνδρου.
Και τα τρία σεμινάρια σημείωσαν μεγάλη επιτυχία, με τους συμμετέχοντες να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το υψηλό επίπεδο των εισηγήσεων και το πρακτικό χαρακτήρα των εργαστηρίων. Μετά το πέρας κάθε σεμιναρίου, επιλέχθηκαν πέντε συμμετέχοντες, κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης συμμετοχής, για να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτική επίσκεψη.
Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Μύκονο
Στο πλαίσιο του έργου, οργανώθηκε μια εκπαιδευτική εκδρομή στη Μύκονο στις 27-28 Ιανουαρίου 2025, κατά την οποία οι συμμετέχοντες σεφ είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με την τοπική γαστρονομία και τα προϊόντα του νησιού. Το πρόγραμμα περιλάμβανε συναντήσεις με τον Δήμαρχο Μυκόνου, Χρήστο Βερώνη, καθώς και με άλλους εκπροσώπους του νησιού, ενώ πραγματοποιήθηκαν επίσης ξεναγήσεις σε παραδοσιακά τυροκομεία και στη ζυθοποιία της Μυκόνου. Οι σεφ είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν με ντόπιους παραγωγούς και ειδικούς της τοπικής κουζίνας, ενώ παράλληλα μπόρεσαν να μοιραστούν ιδέες και εμπειρίες με τους συναδέλφους τους.
Εκπαδευτικά Βίντεο
Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου, δημιουργήθηκαν 7 εκπαιδευτικά βίντεο με στόχο την ανάπτυξη μιας σημαντικής πηγής γνώσης και έμπνευσης για επαγγελματίες και εργαζόμενους στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού. Αυτά τα βίντεο καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεματικών ενοτήτων σχετικών με τον γαστρονομικό και πολιτιστικό τουρισμό, προσφέροντας πρακτικές συμβουλές, βέλτιστες πρακτικές και εμπειρίες από αναγνωρισμένους ειδικούς του κλάδου.
Δείτε όλα τα εκπαιδευτικά βίντεο εδώ
Πληροφορίες
Το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου ευχαριστεί τους εισηγητές, τους συμμετέχοντες και τους συνεργάτες που συντέλεσαν στην επιτυχή πραγματοποίηση των τριών σεμιναρίων στη Σύρο, τη Σίφνο και την Άνδρο, καθώς και της εκπαιδευτικής επίσκεψης στη Μύκονο. Το πρόγραμμα «Γαστρονομικός και Πολιτιστικός Τουρισμός» αποσκοπεί να συνεχιστεί, με στόχο την προώθηση και ανάπτυξη του γαστρονομικού και πολιτιστικού τουρισμού στα νησιά των Κυκλάδων.
- Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2281082815 (καθημερινές 09:00 -15:00)
- E-mail: [email protected]
Το έργο «Γαστρονομικός και πολιτιστικός τουρισμός» είναι ενταγμένο στο Τοπικό Πρόγραμμα CLLD-LEADER/Ομάδα Τοπικής Δράσης «Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε.»/Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Η Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές περιοχές/Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων/Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020/Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εκπαιδευτικά Βίντεο | Γαστρονομικός και Πολιτιστικός Τουρισμός | LEADER / CLLD
Εκπαδευτικά Βίντεο Τα εκπαιδευτικά βίντεο που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο [...]
Πρόσκληση Εκπαιδευτικό Σεμινάριο «Γαστρονομικός και Πολιτιστικός Τουρισμός» | Άνδρος
01.11.2024 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο «Γαστρονομικός και Πολιτιστικός Τουρισμός» [...]
Πρόσκληση Εκπαιδευτικό Σεμινάριο «Γαστρονομικός και Πολιτιστικός Τουρισμός» | Σίφνος
Ερμούπολη 15/03/2024 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο «Γαστρονομικός και Πολιτιστικός [...]
Πρόσκληση Εκπαιδευτικό Σεμινάριο «Γαστρονομικός και Πολιτιστικός Τουρισμός» | Σύρος
Ερμούπολη 13/03/2024 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο «Γαστρονομικός και Πολιτιστικός [...]