Το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου ολοκλήρωσε με επιτυχία τρία εκπαιδευτικά σεμινάρια με θέμα τον Γαστρονομικό και Πολιτιστικό Τουρισμό, στο πλαίσιο του έργου «Γαστρονομικός και Πολιτιστικός Τουρισμός». Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν στη Σύρο, τη Σίφνο και την Άνδρο, με στόχο την επιμόρφωση επαγγελματιών και εργαζομένων στον τομέα της εστίασης και του τουρισμού.

Σύρος

Το πρώτο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο Ηλιοβασίλεμα, στο Γαλησσά της Σύρου, από τις 20 έως τις 22 Μαρτίου 2024. Υπεύθυνος εκπαίδευσης ήταν ο καταξιωμένος Chef Κώστας Μπουγιούρης. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενότητες σχετικά με τις βασικές έννοιες και τα στοιχεία του Γαστρονομικού και Πολιτιστικού τουρισμού, την επιχειρηματικότητα στον τομέα, την προσέλκυση πελατών, τις καλές πρακτικές από άλλες περιοχές και χώρες, καθώς και τις πιστοποιήσεις και τα ειδικά σήματα.

Σίφνος

Το δεύτερο σεμινάριο έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου Μαριάνθη Σίμου, από τις 27 έως τις 29 Μαρτίου 2024. Υπεύθυνος εκπαίδευσης ήταν ο καταξιωμένος Chef Κωνσταντίνος Βασάλος. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν τις ίδιες θεματικές ενότητες με το σεμινάριο της Σύρου, με έμφαση στις ιδιαιτερότητες του νησιού της Σίφνου.

Άνδρος

Το τρίτο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο SEA SATIN NINO, στον Όρμο Κορθίου της Άνδρου, από τις 18 έως τις 20 Νοεμβρίου 2024. Υπεύθυνος εκπαίδευσης ήταν ο καταξιωμένος Chef Κώστας Μπουγιούρης. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν τις ίδιες θεματικές ενότητες με τα προηγούμενα σεμινάρια, με έμφαση στις ιδιαιτερότητες του νησιού της Άνδρου.

Και τα τρία σεμινάρια σημείωσαν μεγάλη επιτυχία, με τους συμμετέχοντες να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το υψηλό επίπεδο των εισηγήσεων και το πρακτικό χαρακτήρα των εργαστηρίων. Μετά το πέρας κάθε σεμιναρίου, επιλέχθηκαν πέντε συμμετέχοντες, κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης συμμετοχής, για να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτική επίσκεψη.

Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Μύκονο

Στο πλαίσιο του έργου, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στη Μύκονο, όπου οι συμμετέχοντες σεφ είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την τοπική γαστρονομία και τα προϊόντα του νησιού. Η επίσκεψη περιελάμβανε συναντήσεις με τον Δήμαρχο Μυκόνου, Χρήστο Βερώνη, και άλλους φορείς του νησιού, καθώς και ξεναγήσεις σε παραδοσιακά τυροκομεία και τη ζυθοποιία της Μυκόνου. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με παραγωγούς και ανθρώπους που ασχολούνται με την τοπική κουζίνα, καθώς και να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες με συναδέλφους τους.

Το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου ευχαριστεί τους εισηγητές, τους συμμετέχοντες και τους συνεργάτες που συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση των σεμιναρίων και της εκπαιδευτικής επίσκεψης. Το έργο «Γαστρονομικός και Πολιτιστικός Τουρισμός» συνεχίζεται με στόχο την ανάπτυξη του γαστρονομικού και πολιτιστικού τουρισμού στα νησιά των Κυκλάδων.

Πληροφορίες

  • Ιστοσελίδα έργου:
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2281082815 (καθημερινές 09:00 -15:00)
  • E-mail: [email protected]

Το έργο «Γαστρονομικός και πολιτιστικός τουρισμός» είναι ενταγμένο στο Τοπικό Πρόγραμμα CLLD-LEADER/Ομάδα Τοπικής Δράσης «Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε.»/Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Η Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές περιοχές/Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων/Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020/Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.